Szanowny panie przewodniczący, drogie panie posłanki, panowie posłowie, drodzy naukowcy, koleżanki i koledzy hodowcy, szanowni Państwo. Dziękuję za zaproszenie w imieniu członków mojego związku a jednocześnie… uprzejmie proszę o 5 minut skupienia i uwagi. Nazywam się Piotr Rydel. Gospodaruje z rodziną w Rumianie nieopodal Grunwaldu. Od roku 2003 jestem hodowcą polskiego bydła czerwonego. Wcześniej inspirację i pierwsze doświadczenie w pracy z bydłem ras zachowawczych zyskałem podczas ponad 20 letniej emigracji w Skandynawii gdzie między innymi pracowałem i obserwowałem w jaki sposób hodowane jest tam bydło dawnych ras. Od wiosny zeszłego roku jestem prezesem związku hodowców polskiego bydła czerwonego w kierunku mięsnym. Głównym postulatem członków związku jest stworzenie nowej, pierwszej polskiej rasy mięsnej opartej na polskim bydle czerwonym. Mogę powiedzieć, iż członkowie naszego związku są w trakcie tworzenia nowej rasy, nasza determinacja spowodowała, iż od 1 stycznia br cielak może pozostać przy krowie, a nasze stada na chwilę obecną są już w trakcie oceny użytkowości mięsnej. Jednak podstawowym wymogiem aby stworzyć w pełni nową rasę jest zbudowanie dobrego klimatu i odpowiednich warunków do utworzenia pierwszej polskiej rasy mięsnej bydła. Aby osiągnąć cel wymagana jest współpraca i dobra wola wszystkich zainteresowanych stron, w tym: hodowców polskiego bydła czerwonego ze świadomością, iż dopłaty nie są celem samym w sobie a są wyłącznie rekompensatą za mniejszą wydajność mięsną. Dotacje mogą być jedynie źródłem wsparcia w tworzeniu pierwszej polskiej rasy mięsnej. a Ministerstwo Rolnictwa powinno stworzyć dobry klimat prawny sprzyjający tworzeniu pierwszej polskiej rasy mięsnej bydła. Potrzebna jest również współpraca nauki polskiej, instytutów badawczych oraz innych podmiotów celem stworzenia spójnej metody oceny użytkowania w kierunku mięsnym oraz technologii chowu. Podczas wieloletnich dyskusji w środowisku hodowców na plan pierwszy wysuwają się następujące wnioski: Zdiagnozowane zagrożenia brak wiary w siłę polskiej marki zarówno hodowców jak i całego środowiska związanego z hodowlą polskiego bydła czerwonego, obecna, zbyt skomplikowana metodyka oceny Instytutu Zootechniki z jednoczesnym brakiem właściwego finansowania może powodować zniechęcenie hodowców do współpracy w tworzeniu nowej rasy, brak celowego programu hodowlanego dla polskiego bydła czerwonego użytkowanego w kierunku mięsnym, istniejące bariery administracyjne ograniczające ilości bydła podlegającego ocenie w kierunku mięsnym (na dzień dzisiejszy górna granica wynosi 25% całej populacji polskiego bydła czerwonego) brak lub niedostateczny udział hodowców w debatach oraz grupach roboczych jak również w gremiach decyzyjnych gdzie zapadają ważne ustalenia dotyczące hodowli tej rasy. Atuty przyszłej rasy to: autentycznie zdrowa i ekologiczna żywność, wykorzystanie cech polskiego bydła czerwonego z jego przymiotami ułatwi formalne tworzenie nowej rasy mięsnej: niewybredność paszy, zdrowotność, niskie wymogi bytowe, macierzyńskość, długowieczność jest to również szansa dla małych gospodarstw rolnych do wypasu w ramach posiadanego niewielkiego areału a przez to wzmacnia się dwuzawodowość rolników, kierunek mięsny pozwala na wykorzystanie rasy w obrębie trwałych użytków zielonych w tym szczególnie na terenach chronionych jako naturalna “kosiarka” (należy tutaj wymienić parki krajobrazowe, parki narodowe, obszary natura 2000) brak konieczności dojenia pozwala na użytkowanie tych areałów realizując przy tym różne dyrektywy unijne w tym szczególnie ptasie, które są w realizacji, walory smakowe i wizualne w tym marmurkowatość mięsa polskiego bydła czerwonego są obecnie bardzo pożądane na rynku kulinarnym, stały trend w kierunku powrotu do produktów regionalnych i receptur tradycyjnych, rozdrobnienie produkcji (zwiększa bezpieczeństwo małych stad w przypadku zarazy lub pandemii) idąc przykładem Danii powstanie nowej rasy pozwoli zwiększyć pulę zasobów genetycznych o kolejne 7500 szt wraz z przypisanymi dotacjami z UE Zapraszamy do współpracy. My hodowcy już realizujemy cel aby to co polskie było doceniane w kraju oraz poza jego granicami. Mamy świadomość, iż nie jesteśmy wyłącznie marzycielami, nasz cel jest realny, chcemy aby na mapie Unii Europejskiej znalazło się miejsce dla polskiej rasy mięsnej bydła hodowlanego. Jednocześnie apeluję!!! Oby brak wiary w możliwość sukcesu jakim jest stworzenie pierwszej polskiej rasy mięsnej opartej na krajowych zasobach genetycznych nie stanął na drodze do sukcesu hodowców, nauki polskiej oraz promocji Polski w świecie. Analizując otoczenie śmiem twierdzić, iż na chwilę obecną jedyne czego naprawdę nam brakuje to decyzji politycznej o budowaniu pierwszej polskiej rasy bydła mięsnego. Szanowni Państwo dziękuję za poświęcony czas i uwagę. Kliknij dalej a zobaczysz video z wystąpienia prezesa (od 13 minuty)