google-site-verification=TBEzXN7-BgIExu2irj9j85hXLJu5QRvWB6oFyUbake8

Zapraszamy na konferencję dotyczącą uboju na pastwisku, która odbędzie się w dniu 14 stycznia 2022 w Ośrodku Wypoczynkowym HARTEK w Ostaszewie

Głównym celem konferencji pt. “Ubój na pastwisku” jest zapoznanie uczestników z najnowszymi i obecnie obowiązującymi przepisami regulującymi sposób uboju na pastwiskach w Europie. W trakcie sesji plenarnej oraz dyskusji przedstawimy koncepcję uboju na pastwisku jako drogę podniesienia dobrostanu zwierząt oraz polepszenia ekonomiki produkcji surowca najwyższej jakości dla polskich hodowców.
Nasi Prelegenci to osoby, które reprezentują instytucje zajmujące się tą problematyką w pryzmacie nauki oraz wiedzy praktycznej. Kwestia podniesienia świadomości dotyczącej uboju na pastwisku zarówno wśród decydentów w tym polityków, a także konsumentów, którzy chcą zaopatrywać się w surowce mięsne i produkty z niego wytworzone o niekwestionowanej jakości odżywczej i kulinarnej w czasach wdrażania zasad Polityki Zielonego Ładu stanowi jeden z ważniejszych priorytetów zrównoważonej produkcji rolnej.

Prelegenci:

prof. dr hab. Beata Kuczyńska Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Metody doskonalenia produkcji mięsa w systemie produkcji ekstensywnej

prof. dr Knut Schmidtke dyrektor ds. Badań i Innowacji oraz przewodniczący Rady Wykonawczej Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego FIBL Szwajcaria
Ubój na pastwisku

dr Józef Sadkiewicz Instytut Sadkiewicza w Bydgoszczy, Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
Wpływ chowu zwierząt ras rodzimych i systemu uboju bezstresowego na wytwarzanie surowca najwyższej jakości na potrzeby kulinariów

mgr inż. Eric Meili Wydział Nauk o Zwierzętach Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego FIBL Szwajcaria
Ubój na pastwisku

mgr inż. Konrad Wiśniewski Instytut Nauk o Zwierzętach SGGW, selekcjoner, zootechnik bydła mięsnego oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Cechy predysponujące rasy rodzime bydła do ekstensywnego systemu utrzymania

Tomasz Jakiel hodowca bydła popularyzujący rolnictwo regeneratywne oraz “Bale Grazing” na kanale YouTube “Lubuskie Angusowo”
Regeneratywny wypas metodą pozyskania najwyższej jakości wołowiny

Piotr Rydel prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w typie mięsnym
Inicjatywy związku w kontekście wdrażania uboju bydła na pastwisku w Polsce

Osoby zainteresowane uczestnictwem prosimy o rejestrację za pomocą linku lub Rejestruj poniżej: Konferencja UBÓJ NA PASTWISKU


Print Friendly, PDF & Email